Binnen de FNV brak vorig jaar een hevig conflict uit toen voorzitter Agnes Jongerius een pensioenakkoord sloot met werkgevers en kabinet. De affaire leidde tot het vertrek van Jongerius en een hervormingsproces onder leiding van PvdA-politica Jetta Klijnsma. Dat moet een einde maken aan de machtsstrijd tussen de afzonderlijke bonden binnen de vakcentrale. Draijer hoopt dat de vernieuwde vakbeweging hierdoor binnenkort weer volop deelneemt aan het overleg op nationaal niveau.

De nieuwe SER-voorzitter, afkomstig van adviesbureau McKinsey, verklaarde zich ,,een fan van de overlegeconomie”. Volgens hem zou het Nederlandse overlegmodel in aanmerking moeten komen voor een Nobelprijs voor ‘public governance’. Draijer moest echter constateren dat de polder gebukt gaat onder problemen. ,,Op een aantal belangrijke terreinen is het niet gelukt baanbrekende adviezen tot stand te brengen.”

Overlegeconomie

Toch voorziet hij voor de SER een belangrijke rol om de overlegeconomie te vernieuwen. Hij wees op problemen als de vergrijzing en de woningmarkt die snel aangepakt dienen te worden.

Draijer toonde zich tevreden dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft laten weten een reeks adviesaanvragen te doen aan de SER. Hij hoopt dat het komende kabinet ook kiest voor het overlegmodel. Wel noemde hij het wenselijk dat het kabinet niet ,,selectief winkelt” in de adviezen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl